Skjult identitet – et eldorado for svindlere

Vi hører stadig om bedrifter som har blitt svindlet på internett, blant annet ved at uvedkommende har opprettet domenenavn i deres navn og fått betaling for produkter eller tjenester som ikke blir levert.

Nylig fanget vi opp en sak fra Sørarnøy i Nordland, der lakseslakteriet Salten N950 ble utsatt for svindel. Falske nettsider ble opprettet i bedriftens navn med bedriftens logo. Med det som så ut som troverdige nettsider og troverdig informasjon, har svindlerne mottatt ordre for kjøp av 20 tonn bukavskjær. Kjøperen ble lurt til å betale 9.200 dollar på forskudd og sendte en trailersjåfør fra Ukraina til Norge for å hente varene.

Man bør være føre var når man søker opp bedrifter på internett, uansett hvor profesjonelle nettsider eller nett-tjenester de ser ut til å ha.

Anonymt eierskap?

Hvis man er en kunde som skal kjøpe et produkt, bør man benytte seg av det som kalles “whois”-databasen for domenenavn. Der er det i de aller fleste tilfeller mulig å finne ut hvem som eier et domenenavn. ICANN, en verdensomspennende organisasjon som utarbeider retningslinjer for internett, krever at domeneeiere skal oppgi korrekt informasjon i “whois”-databasen. Slik kan man enkelt kommer i kontakt med eieren. Dette skal egentlig bidra til å hindre ulovlig praksis.

Imidlertid tilbyr mange domeneregistrarer en tjeneste der en domeneeier mot betaling kan være anonym og skjule sin identitet (“whois privacy”). Dette medfører i realiteten at det legges til rette for et anonymt eierskap. Dette kan potensielt skape et eldorado for svindlere og hjelpe dem med å skjule seg.

Sjekk grundig på forhånd

Vi vil anbefale alle som bestiller noe på internett om å utføre en forhåndskontroll, som å sjekke domenet i “whois”-databasen og kontakte bedriften på forhånd. Hvis bedriftens domenenavn har anonyme oppføringer i “whois”, bør varselklokkene ringe med en gang.  Man bør også forsikre seg om at man får det man betaler for. Svindlere i dag er sofistikerte og vet akkurat hva de skal gjøre for å få din oppmerksomhet og tillit. Ta en trippelsjekk når du vurderer leverandøren du skal kjøpe tjenester eller produkter fra. Man kan aldri sjekke for mye. Dropp forhåndsbetaling hvis du har det minste tvil om troverdigheten til leverandøren.

Relatert innlegg:
Svindlernes nye våpen: CEO-svindel