Programvaretips: NovaBackup

I vårt innlegg om skadevaren WannaCry satte vi blant annet fokus på å ha gode rutiner for backup. Her får du et programvaretips som kan forenkle hverdagen din.

Skyen ikke nok

Lagring i nettskyen er ikke nødvendigvis nok for å sikre dine filer. Skadevare som krypterer filer lokalt på din maskin kan gjøre at de krypterte filene også blir oppdatert/lastet opp til din skytjeneste. Dessuten har du egentlig aldri en garanti for at filene ikke blir slettet hos eksterne aktører. Dersom filene dine forsvinner hos skyleverandøren kan du også risikere at de forsvinner på din lokale maskin. Tenk å skulle miste mange år med bilder og videoer!

Ta backup til eksterne enheter på forskjellige lokasjoner

Skylagring hos eksempelvis Dropbox og OneDrive er vel og bra med tanke på tilgjengelighet og synkronisering av filer mellom alle enheter du bruker, men du bør også lagre filene dine på en ekstern harddisk, i en NAS eller liknende. En NAS kan installeres på ditt hjemmenettverk, gjerne med to eller flere harddisker som speiler hverandres innhold. Med fast backup til din NAS, eksempelvis én gang i uka, vil du alltid ha en ekstra lokasjon på nettverket ditt med alle filer. Du bør også ta backup til en ekstern harddisk, fordi du kan koble den fra din PC og legge den på en annen lokasjon utenfor hjemmet, slik at filene er trygge i tilfelle brann.

Enkelt oppsett i NovaBackup

NovaBackup fra Novastor har et enkelt og funksjonelt oppsett for å konfigurere automatiske backup-jobber. De har fått gode omtaler for funksjonaliteten.

Programvaren kan settes opp til å kopiere nye og endrede filer hver gang prosessen kjøres. Ved første gangs kopiering vil det naturlig nok ta lang tid hvis du har mye data, men etterpå vil den bruke forholdsvis kort tid på å bare kopiere nye/endrede filer. Velg “Backup” når du har åpnet programmet:

nova backup

 

Velg alle mapper/filer du ønsker å ta backup av. I skjermbildet nedenfor er mappene “Evernote” og “OneDrive” valgt. Her har du også følgende valg:

  • “Backup to”: Velg målet for backupen din (ekstern harddisk, NAS eller skytjeneste).
  • “Schedule”: Sett opp når backupen skal kjøres – eksempelvis én gang i uka på et gitt tidspunkt.
  • “Settings”: Velg eventuell kryptering av filene, hvorvidt bare nye og endrede filer skal kopieres, med mer.

nova backup

 

Under fanen “Logs” kan du se hvilke backupjobber som har fullført og feilet. Du kan vise loggen for å finne ut hva som gikk galt under kopiering.

nova backup

 

Under “Schedule” ser du når de ulike backupjobbene kjøres. Her kan du også redigere tidspunktene.

nova backup

 

NovaBackup koster for tiden 29,95 euro for bruk på én PC. For bruk på 3 PC’er er prisen 39,95 euro. Det finnes også gode gratisalternativer du kan kikke på.

Nettkontor

Hos oss tilbyr vi et produkt som heter Nettkontor. Dette kan være hensiktsmessig som en trygg løsning for oppbevaring av filer. Med nettkontor kjøper du i praksis et skrivebord i skyen. Det blir som en datamaskin du kan koble deg til fra hvor som helst i verden. Her har profesjonelle teknikere satt opp trygge backupløsninger og strenge rutiner for å holde systemene oppdatert. Vi garanterer at filene ikke blir borte!

Du får med andre ord mange av fordelene ved å ha en egen IT-avdeling, til en brøkdel av prisen.

Les mer om vårt nettkontor her.