Hva er et domenenavn?

Hva kan domenenavn brukes til?

  • Publisere en hjemmeside, firmaside eller blogg
  • Opprette e-postadresser i formen dittnavn@dittdomenenavn.no
  • Vise hvem du er eller hva ditt firma står for
  • Selge produkter eller tjenester til din målgruppe

Et domenenavn er din unike adresse på internett, der du kan ha både din egen hjemmeside og egen e-postadresse. Ett eksempel er uniweb.no. Domenenavnet bør være kort og enkelt å huske, og det bør klart og tydelig beskrive hvem du er. Et domenenavn kan kanskje sammenliknes med et telefonnummer. Det er adressen brukerne slår inn i nettleseren for å komme til din hjemmeside eller det som kommer etter @ i e-postadressen din.

Hva er et godt domenenavn?

I Norge er det .no og .com som er de mest benyttede adresseendelsene.

Firmaer bør sikre seg domenenavn med egne produktnavn eller naturlige søkekriterier, slik at man enkelt kan finne firmaet på internett. Uniweb eier dittdomenenavn.no, og det blir ofte benyttet i forklaringer rundt nettopp domenenavn.

Forkortelser i domenenavn vil bare fungere dersom kundene dine kjenner til dem. Kjenner ikke kundene til forkortelsene kan det føre til usikkerhet.

Har du et firmanavn som er litt vanskelig å stave, bør du sikre deg domenenavn med litt forskjellige stavemåter. Skriver kundene feil kan de havne på feil hjemmeside eller, enda verre, sende e-post til feil mottaker.

Er ikke domenenavnet ledig? Se våre 10 råd som hjelper deg!

Hva bør du tenke på?

Tenk enkelt. Enkelt er bra og bør være lett å skrive. Unngå forkortelser, bindestreker eller årstall og liknende. Er domenenavn enkelt å huske, så er det enkelt å dele.

Tenk brukervennlig. Et kort domenenavn er enklest å huske og blir best for bruk med e-postadresser.

Tenk passende. Velg et domenenavn som sier noe om hvem du eller bedriften din er.

Tenk riktig toppnivå. Det finnes både .no, .com, .net, .org og mange andre toppnivådomener. Velg .no-domene hvis du henvender deg primært til norske brukere.

Sikre deg ditt domenenavn nå!

Hvordan fungerer et domenenavn?

Et domenenavn er koblet til en internett-tjeneste som heter DNS. I dette systemet ligger en rekke pekere til forskjellige servere som håndterer domenenavnets funksjoner, så som hjemmeside og e-postadresser. Globale regler for DNS definerer hvordan en peker til en hjemmeside skal se ut. Det samme gjelder for e-posthåndteringen.

Eksempelvis har uniweb.no en såkalt «A-record» i DNS til IP-adressen 91.207.158.68. Dette betyr at det er serveren på den unike IP-adressen 91.207.158.68 som håndterer Uniwebs hjemmeside. Hjemmesiden settes opp på vår server slik vi ønsker at den skal se ut, og ved hjelp av DNS-systemet vises denne på domenenavnet vårt.

 

På samme måte har e-post for et domenenavn en egen peker i DNS. Den heter «MX-record». E-post kan gjerne peke til en annen server/IP-adresse enn hjemmesiden gjør. Dette kan man definere som man vil i DNS for domenet.

Hos oss har du mulighet til å selv kontrollere alle DNS-pekere gjennom *vårt kontrollpanel*. Vi sørger imidlertid for at DNS blir satt opp korrekt når du bestiller et domenenavn hos oss, med riktige pekere til hjemmesideserver og e-postserver.

Visste du at den norske domenerevolusjonen egentlig startet med OL på Lillehammer i 1994?

Skifte eier på domenenavn

Det hender man må skifte eier på et domenenavn, eksempelvis ved overdragelse til annet organisasjonsnummer. Både eksisterende og ny eier må bekrefte/godkjenne en eierendring.

Flytte domenenavn

Du kan selv velge å flytte domenenavnet ditt mellom ulike leverandører, når som helst. Det er enkelt å flytte domenenavnet ditt til oss! Følg vår flytteprosess for en enkel og grei fremgangsmåte.

Innstillinger og oppsett

Du kan endre alle innstillinger på domenenavnet ditt, akkurat som du vil. DNS er en internett-tjeneste som kobler domenenavnet til riktige servere, og du kan selv endre på disse pekerne. Du kan også sette opp videresendinger og e-postadresser til domenenavnet ditt via vårt kontrollpanel.

Ofte stilte spørsmål

Hva er et domenenavn?


Domenenavnet er din unike adresse på Internett. Domenenavnet bør derfor være kort og enkelt å huske, og det bør klart og tydelig beskrive hvem du er.

På mange måter kan domenenavn sammenlignes med telefonnummer. Det er adressen brukere slår inn i nettleseren for å finne hjemmesiden din. Og det som kommer etter @ i e-postadressen din.

Det er derfor svært viktig å registrere et godt domenenavn.

Hva kan domenenavn brukes til?

  • Publisere en hjemmeside, firmaside eller blogg
  • Opprette e-postadresser i formen dittnavn@dittdomene.no
  • Vise hvem du er eller hva ditt firma står for
  • Selge produkter eller tjenester til din målgruppe