WordPress

WordPress er en gratis publiseringsplattform som på en enkel og effektiv måte lar brukeren opprette personlige hjemmesider.

Med stort fokus på utseende, nettstandarder og brukervennlighet kan selv uerfarne men ambisiøse nettredaktører ha gode forutsetninger for å mestre WordPress på kort tid.

wordpress-logo-stacked-white

Kort om WordPress

Plattformen krever mye mindre grad av teknisk innsikt enn andre mindre brukte plattformer. Det kreves ingen programmeringskunnskap, men om du vil kan du selv legge til funksjoner som er basert på programmering.

Du kan skrive blogginnlegg, lage undersider for eksempelvis kontaktinformasjon, portefølje og firmainformasjon, og du kan til og med integrere nettbutikker. Mulighetene er uendelige.

Bilde av WordPress kontrollpanelet

Dette gjør WordPress til en meget attraktiv plattform, noe som gjenspeiles i at systemet per dags dato brukes på mer enn 26% av nettsidene i verden.169 språk er støttet, deriblant norsk.

Hvem som helst kan levere/programmere innhold til WordPress-plattformen, i form av utvidelser og temaer. Utvidelser gir ekstra funksjoner til hjemmesiden din, mens ulike temaer kan gi deg forskjellig utseende på hjemmesiden. De aller fleste utvidelser og temaer kan tilpasses ned til fingerspissene, slik at du får nøyaktig det du vil ha.

Det anses også som et pålitelig verktøy, fordi de ofte kommer med sikkerhetsoppdateringer og nye versjoner av systemet. Oppdateringer av tredjeparts tilleggsutvidelser er også på generell basis ganske bra.

For å gi sine brukere de beste forutsetningene har WordPress lagt godt til rette for «SEO», bedre kjent som søkemotoroptimalisering. Dette fremmer hjemmesidens synlighet i søkemotorer som Google, Bing og Yahoo. Dette fører til økt tilgjengelighet for publikum, noe som resulterer i flere besøkende. Det finnes også utvidelser som ytterligere forsterker denne SEO-funksjonen.

I dagens teknologisamfunn er mobile enheter den mest brukte måten for å være på nett. Dermed er det desto viktigere at en hjemmeside vil fungere på tvers av alle plattformer. Det finnes apper for administrasjon av din hjemmeside på mobile plattformer, og de fleste temaer er optimalisert for å vises pent både på smarttelefon, nettbrett og PC.

Hvem bruker det?

Første versjon av WordPress kom i 2003, og da var systemet opprinnelig kun tiltenkt å skrive blogger. I dag er systemet utviklet til at man kan bruke det for å lage en hvilken som helst hjemmeside. Mange store aktører benytter seg av plattformen, blant andre The New York Times, CNN og Forbes. Faktisk benyttes WordPress av mer enn 26% av alle verdens hjemmesider.

Alle kan bruke det - og det er gratis!

Hvordan brukes WordPress?

Man har hovedsakelig to måter å bruke det på:

Forskjellen på disse er at førstnevnte er en enkel installasjon der du har en enkel blogg, mens du med sistnevnte kan ha en WordPress-installasjon på et webhotell der du har uendelig med muligheter for tilpasninger, temaer og utvidelser (plugins). Mange bedrifter bruker WordPress på et eget webhotell, nettopp på grunn av alle mulighetene som finnes for tilpasninger av hjemmesiden. Du får dermed langt mer ut av sistnevnte måte å bruke det på.

Les mer om hvordan du kan skrive innlegg i WordPress.

Fellesnevner for begge er at du logger inn på et kontrollpanel i nettleseren din for å administrere hjemmesiden. All administrasjon og publisering skjer via nettlesergrensesnittet. Det finnes også apper som inneholder enkelte funksjoner for publisering av blogginnlegg og sider.

En WordPress-installasjon lagrer alle data i en database. Kommunikasjonen mellom kontrollpanelet i WordPress og databasen skjer automatisk.

Resten av denne artikkelen vil basere seg på oppsett på et webhotell.

Oppsett og innstillinger

Installasjon

WordPress kan installeres på to måter:

1 - Automatisk installasjon i kontrollpanelet

Les mer: Slik installerer du WordPress.

2 - Manuell installasjon ved å laste opp filene til webhotellet ditt

Manuell installasjon krever at du laster ned filer fra WordPress.org. WordPress finnes på norsk, så bruk denne lenken for å laste ned på bokmål. I korte trekk følges disse stegene når du har lastet ned filene:

  • Pakk opp zip-arkivet til en tom mappe på din datamaskin.
  • Lag en MySQL-database (påkrevd). MySQL kan bestilles/opprettes i kontrollpanelet.
  • Last opp alle WordPress-filer/-mapper til ditt webhotell.
  • Gå til forsiden på domenet ditt (http://eksempel.no) i din nettleser. Følg instruksjonene på skjermen for å installere WordPress.
  • Det var alt!

Sjekk vår komplette guide for manuell installasjon her.

Når du installerer er det en del grunnleggende innstillinger og tilpasninger du bør gjøre. Les mer om dette her: Grunnleggende innstillinger i WordPress.

Utseende og tema

Valgmulighetene enormt store. Dette innebærer blant annet at du kan benytte et hvilket som helst tema/utseende på ditt nettsted, enten du skal ha en personlig hjemmeside, blogg, firmaside eller nettbutikk. Det finnes tusenvis av gratis-temaer, og du får kjøpt veldig mange profesjonelle temaer som kan passe midt i blinken for ditt prosjekt. Mange lever faktisk av å utvikle og selge ulike temaer for WordPress. Det er lett å installere et tema: Du går bare på "Utseende" i kontrollpanelet og velger "Temaer". Der kan du velge blant forhåndsinstallerte temaer og du kan laste ned og legge til nye.

Med temaer kan du leke deg masse med utseendet og prøve deg fram for å finne det perfekte utseendet for deg.

Alle temaer kan redigeres manuelt i kildekoden, men det frarådes fordi eventuelle endringer kan bli overskrevet ved senere oppdateringer. De fleste temaer blir imidlertid levert med eget kontrollpanel for innstillinger. Dette er fornuftig å benytte seg av.

WordPress har funksjoner for bruk av topplogo og toppgrafikk. Du har også mulighet til å konfigurere menyen på nettstedet som du vil. Det gjøres via menypunktet "Utseende" og "Menyer" i kontrollpanelet.

Wordpress - Temaer skjermbilde

Widgets og utvidelser

Widgets og utvidelser er noe av det mest funksjonelle i WordPress. Disse gir deg tilleggsfunksjoner som gjør at du kan tilpasse nettstedet ditt etter eget behov. Hvis du skal ha en nettbutikk finnes det hundrevis av nettbutikk-utvidelser som kan installeres i systemet. Det samme gjør det for såkalte Widgets, en slags tilleggsmodul som lar deg legge til ønskelig innhold i sidekolonnene på nettsiden din.

Utvidelser gir deg også sikkerhetsfunksjoner, verktøy for søkemotoroptimalisering, mulighet for automatisk deling til sosiale medier og mye, mye mer.Forbedre nettstedets hastighet med WP Rocket.

Les mer: Utvidelser du bør ha til WordPress

Wordpress - Installer utvidelser skjermbilde

Innlegg og sider

I kontrollpanelet er det i hovedsak to ulike former for publisering av innhold: "Innlegg" og "Sider".

Innlegg er å regne som rene blogginnlegg, det vil si innlegg som har en viss nyhetsverdi eller som ren blogg og som har en viss varighet eller etter hvert blir del av et arkiv på nettsiden.

Les mer om hvordan du kan skrive innlegg i WordPress.

Sider er innhold som er ment å være fast tilgjengelig, gjerne det som ligger som valg under nettsidens meny. Her er potensialet skyhøyt for hva man kan få til. Man kan bygge opp meget komplekse og innholdsrike sider som blant annet portefølje, liste over ansatte, handlekurv for nettbutikk, informasjonssider, kontaktinformasjon og så videre. Mulighetene er uendelige.

Både sider og innlegg har støtte for mediefiler, herunder bilder og videoer. Med WordPress' eget mediagalleri kan du legge til og slette filer som du ønsker.

Sikkerhetstiltak

I WordPress kan man sette opp så mange brukere man vil, med roller som passer til hver bruker. Tilgangsstyring er en integrert funksjon som gir de ulike brukerrollene ulike tilganger. Det finnes også tredjepartsutvidelser som utvider disse tilpasningene for deg, blant annet Advanced Access Manager. Noen brukere kan kun få tilgang til å legge inn nye blogginnlegg som kladd, mens de må godkjennes av administrator, mens andre brukere kan få såkalt "redaktør"-tilgang for å publisere nye innlegg. Les vår artikkel som gir deg inngående kjennskap til brukere og roller i WordPress.

Det finnes en rekke andre tilleggsutvidelser som gir deg bedre WordPress-sikkerhet. Du kan blant annet installere diverse verktøy som begrenser tilgang til kontrollpanelet fra visse IP-adresser, blokkerer utenlandstrafikk, gir administrator et annet brukernavn, gir ny/skjult nettadresse (URL) til kontrollpanelet eller liknende. Noen av disse tiltakene kan være hensiktsmessig for å hindre forsøk på innbrudd i kontrollpanelet ditt. Se mer om dette under [Anbefalte tilleggsutvidelser til WordPress].

Avansert utvikling

Hvis du ønsker å tilpasse ned til aller minste detalj, så kan du sette deg som mål å lære HTML, CSS og PHP. Lærer du disse får du et veldig godt grunnlag for å gjøre de tilpasninger du ønsker i din WordPress, slik at du kan få det akkurat slik du ønsker. Man kan selv utvikle temaer og utvidelser hvis man har denne kunnskapen.

WordPress hos Uniweb

Med webhotell får du et eget hjemmesideområde der du kan publisere WordPress.

Se vår guide: Slik installerer du WordPress hos Uniweb.