Hva er egentlig denne skyen alle snakker om?

Hva er egentlig denne skyen alle snakker om? Hvor er denne skyen? Er vi i skyen nå? Av alle trendordene der ute er cloud/skyen ett av de aller største, men hva er egentlig denne skyen?

Har du bruk for skyen? Er du allerede der? Burde du være der? Svaret på disse spørsmålene finner du her.

Hva er skyen?

“Cloud Computing: a network of remote servers hosted on the Internet and used to store, manage, and process data in place of local servers or personal computers.” Google 10.09.2015

Skyen er bare en metafor for internett; et ord som brukes for å beskrive det å arbeide med verktøy eller lagre data på servere “et eller annet sted der ute”.

Det som er nytt og spennende med skyen er mulighetene som har dukket opp de siste årene. Teknologien har kommet dit at vi nå kan få programmer som fungerer like godt over nettet som om vi hadde hatt de installert på vår egen maskin.

Alle dokumenter og tjenester tilgjengelig – alltid!

Vi har vel alle vært i et møte eller annet sted hvor vi gjerne skulle hatt tak i et dokument som ligger på kontor-PC’en. Hadde dokumentet ligget på Dropbox ville problemet vært løst. Du kunne hentet det ned med smarttelefonen din eller lånt en PC med internettilgang for å finne frem.

Større frihet

Når alle tjenestene du bruker ligger i skyen er du ikke lenger fastlåst til kontorpulten din. Hva med en arbeidsdag på terrassen? Få unna viktig jobb på toget, like effektivt som du ville vært på kontoret.

En studie publisert av Oxford Journals viser en økning inntil 22% i effektivitet ved å la ansatte jobbe hjemmefra. Denne studien er langt ifra den eneste som viser denne typen forbedringer.

Skyen åpner mulighetene for dette for stadig flere yrkesgrupper. Det er ikke alle arbeidsoppgaver som krever at vi sitter på kontoret og jobber lenger.

Samarbeid bedre med andre

Når et dokument blir sendt frem og tilbake, gjerne mellom tre-fire forskjellige personer i bedriften, mister man lett oversikten over hvem som har siste utgave.

Når applikasjonene som brukes ligger i skyen, får vi mulighet til å lage verktøy hvor alle jobber med samme dokument, uavhengig av hvor i verden de befinner seg. Man har ikke lenger 100 kopier av samme dokument i e-postarkivet, men én oppdatert versjon liggende tilgjengelig for alle. Der kan alle finne den og jobbe med den.

Tjenester som for eksempel Google Drive, Dropbox eller den norske Jottacloud gjør samarbeid og deling av filer til en lek!

Backup

Hva om PC’en din blir stjålet? Hvor mange måneders jobb mister du da? Når tok du sist backup av filene dine?

Ligger filene i skyen er det bare å logge på med en ny datamaskin og fortsette der du slapp. Maskinen din er kanskje borte, men du mister i det minste ikke månedsvis med jobb samtidig.

Sikkerheten i skyen

Et viktig tema å takle når det kommer til skyen er sikkerheten. Når du overlater filene dine til noen andre, legger du også ansvaret for sikkerheten over til andre. Det er som med alt annet fordeler og ulemper ved dette.

Bedre backuprutiner

Når du lar noen andre ta seg av lagring og oppbevaring av filene dine, er det deres jobb og ansvar at filene dine ikke blir borte. Backuprutinene til seriøse skyleverandører er som regel bedre enn rutinene de fleste av oss lager for oss selv.

Ofte er backup i skyen det vi kaller Geo-Redundant. Altså ligger filene fordelt på to eller flere geografiske lokasjoner, for å sikre seg mot for eksempel naturkatastrofer eller brann.

Kryptering av dataene

Normalt sett er filer kryptert i skyen. Det er dog en utfordring at vi ikke vet noe om hvordan krypteringen er. Kan de ansatte hos leverandøren dekryptere filene? Hva skjer hvis noen får hacket seg inn i serverparken til leverandøren? Vil de enkelt kunne åpne filene dine?

Det samme gjelder på din lokale maskin. Hvis en hacker får tilgang til maskinen din, vil det være noe problem å hente ut dataene dine?

Overvåking og sikring

På en annen side: Hvis en hacker får tilgang til maskinen din, ville du i det hele tatt finne ut av det? Eller kunne noen overvåket alt du gjør i årevis uten at du oppdaget noe som helst?

Hos skytjenester blir nettverket og systemet overvåket for mistenkelig aktivitet hele døgnet, hele året. Sjansen for at tilgangen blir stengt ned, og at vi får vite om at det har vært et sikkerhetshull, er mye større i skyen enn på PC’en.

Konklusjon

Skyen er egentlig bare en metafor for internett – nærmere bestemt det å behandle data på en eller annen måte over internett. Det er en plattform som muliggjør samhandling og frihet på et mye høyere nivå enn tidligere.

I en eller annen grad bruker du noen form for skytjenester allerede, og du vil bruke flere av dem i fremtiden. Spørsmålet er om du utnytter skyen til det fulle for å få en mer effektiv arbeidsdag, mer frihet og bedre samarbeid.

Skyen er et relativt trygt sted å jobbe, men…

Det er alltid et men…

Jobber du med sensitive data bør du vurdere hva du legger hos skytjenestene. Dokumenter med sensitiv informasjon, som forretningshemmeligheter, personinformasjon eller annen informasjon som bør holdes hemmelig, er muligens noe som burde holdes utenfor skyen. Her kan det kanskje være mer hensiktsmessig å oppbevare en sikkerhetskopi på en harddisk i en bankboks.

Det er en vurderingssak hva du velger å legge ut i skyen. Det viktige er at du tar et bevisst valg for dataene dine.

Personlig har jeg innsett at det meste av det jeg har lagret egentlig ikke er veldig interessant for andre enn meg, så jeg har mye av min data i skyen med unntak av et knippe dokumenter som inneholder personinformasjon og andre sensitive data som ikke bør ut.